lauantai 14. marraskuuta 2015

Vuosi 2015: Miten hyvin saavutimme asetetut tavoitteet

Tämän vuoden teema on ollut oman ja eläinten hyvinvoinnin lisääminen sekä arkielämässä että harrastuksissa. Ihan ilman ongelmia ei olla selvitty tästäkään vuodesta, mutta noin pääpiirteittäin moni hyvinvointiin liittyvä asia on meidän sekataloudessa parantunut ja selkeytynyt. :)

Suunta on selkeytynyt ja vastaus lukittu

Heivasimme vuosi sitten viimeisetkin pohdiskelut kaikesta laumahierarkia ja laumanjohtajuus perusteisesta koulutuksesta. Se ajattelutapa tuli täydellisesti tiensä päähän toimimattomuudessaan ja sekä koiria että ihmisiä stressaavan vaikutuksensa takia, vaikka harvoja siihen perustuvia suositeltuja keinoja koiran toimintaan puuttumisessa koskaan käytin. Huomioitavaa on myös, että tutkijat joita laumanjohtajuus teoriassa siteerataan, ovat huomanneet virheensä ja ilmoittaneet, että koira ei lajina oikeastaan edes laumaudu niin hyvin. On jopa todettu että koiran muodostamat suhteet muihin lajeihin ovat enemmänkin ystävyyssuhteiden kaltaisia.

Mitä enemmän erilaisia koiria kohtaan ja erityisesti itse kasvatan yhteiskuntakelpoisiksi koirakansalaisiksi, todistaa kaikki menestys niiden kanssa positiivisen vahvistamisen ja eettisten koulutusmenetelmien suvereeniuden koiran psyykkisen ja fyysisen hyvinvoinnin edistämisessä, kaikkien ongelmien ratkaisemisessa sekä harrastuksissa.Itseopiskelua

Olen päivittänyt tietojani urakalla tänä vuonna, lukenut jo hyllystä löytyvät kirjat uudelleen muistiinpanojen kera, kolunnut läpi youtuben koirien ja jyrsijöiden koulutusvideot ääriään myöten ja käynyt mahdollisuuksien mukaan eettistä eläintenkohtelua käsittelevillä kursseilla ja luennoilla.


Mitä me sitten nyt tehdään karvakuonojen kanssa?


Tällä hetkellä on agility sellaisenaan tauolla ja olemme palanneet esteiden ja ohjauksien alkeisiin molempien koirien kanssa tapaturmien välttämiseksi. Koirat tekivät jo rataa hyvin, mutta isokokoisina nousi vauhti ja tapaturmariski liian suureksi kontaktiesteillä (puomi, A-este), joten otamme kunnolla aikaa opetellaksemme niiden kontaktipinnat ja suoritustekniikkaa aivan alusta uudelleen.

Gavrun kanssa treenaillaan Koirakoulu Vainussa BH koetta varten operanttia ehdollistamista käyttäen, täysin positiivisin ja eettisin menetelmin. Mukana on iso pussi herkkuja, vinkuva pallo, naksutin, kosketuskeppi ja kosketusalusta. PK-jälki on ollut harrastuksena aivan erityisesti beussin mieleen. Jäljestyskin on opetettu operantilla ehdollistamisella, kouluttamalla koiralle ensin naksuttimen ja makupalojen avulla kepin kosketus kuonolla, maassa olevan kepin ilmaisu maahanmenolla ja sitten vasta viety jäljelle, jonka varrelle kepit on sijoitettu. Poitsu nappasi idean todella hyvin ja nopeasti ja sillä on todella hyvä nenä!
Sólas toipuu vielä kesän leikkauksesta ja sen kuntoutumisen aikana on tullut esille monia haasteita myös koiran käyttäytymisessä. Onneksi pörröpää voi paremmin ja jaksaa nyt keskittyä kuono- ja tassukohdennus harjoituksiin, joiden avulla ollaan saatu nostettua koiran mielialaa ja parannettua käytöstä hihnalenkeillä.Yhteenveto

Meillä siis koirien ja muiden lemmikkien kanssa puuhaileminen ja niiden koulutus perustuu positiiviseen vahvistamiseen aka palkkioiden käyttöön. Se on tehokkain ja riskittömin tapa opettaa eläimille, minkälaista käytöstä me niiltä milloinkin haluamme.


Linkkejä, joihin kannattaa tutustua:

Johtajuudesta ja laumanjohtajuusteorian alullepanijan haastattelu:
http://www.koirakouluvisio.com/artikkeleita/unohda-johtajuus-kouluta.html

Tietoa koirankoulutuksen myyteistä ja totuuksista englanniksi:
https://positively.com/dog-training/myths-truths/the-truth-about-dominance/

Tommy Wirénin kannanotto palkkion ja rankaisun käyttöön Hienosti Hihnassa TV-ohjelma: https://www.youtube.com/watch?v=9IhSmVMfc8w

Kirjoja, joiden lukemista suosittelen:

Tuire Kaimio: Koirien Käyttäytyminen,
Tuire Kaimio: Pennun kasvatus

Tommy Wirén: Onnistu koirasi koulutuksessa (Jos tuntuu, ettei ole aikaa tai jaksamista lukea tai lapsille ei löydy sopivan helppoa luettavaa, tämä kirja on todella helppolukuinen ja selkeä, täynnä helppoja käytännön harjoituksia, jotka on kuvattu vaihe vaiheelta)

Tommy Wirén: Hienosti Hihnassa

Helena Telkänranta: Millaista on olla eläin

Victoria Stilwell: Train your dog positively


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti